مشاوره آسیب شناسی و درمان
..
..
مرکز مشاوره کسب وکارکیان، با دارا بودن مشاوران متخصص در حوزهای مختلف بیزینس،همراه شماست جهت مشاوره برای عارضه یابی،درمان و بهبود، شرکت،کارخانه ،فروشگاه و کسب کار شما
(( از مشکلات تا بهبود همراه شما هستیم ))
در زیر جهت ارتقا دانش و اطلاع به اختصار مطالبی از عارضه یابی و مدل و روشهای بهبود کسب کار را مرور میکنیم و در پایان فرم مشاوره جهت ارائه خدمات اولیه رایگان تقدیم شما گردیده است
عارضه یابی
عارضه یابی کسب وکار و سازمانی اغلب به عنوان حساس ترین جزء استقرار یک طرح بهبود سازمان تلقی می گردد.یکی از مهم ترین کارهایی که سازمان های موفق برای ارتقایی اثربخشی خود انجام می دهندعارضه یابی صحیح و به موقع است که این امکان را به مدیران می دهد که همواره از مشکلات و مسایل جاری سازمان خود مطلع باشند و از بحرانی شدن آن جلوگیری نمایند.عارضه یابی سازمانی،فراینده تشریک مساعی بین اعضایی سازمان و مشاوران عارضه یابی سازمانی به منظور جمع آوری اطلاعات مناسب و مربوط در مورد مشکلات اساسی سازمان و دلایل آن،تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده و نتیجه گیری از تحلیل های به عمل آمده و دسته بندی مشکلات در دو سطح عمومی و تخصصی و ارائه پیشنهاداتی در خصوص جهت گیری های لازم در راستای رفع مشکلات دسته بندی شده می باشد.
هر گونه تلاش برای شناسایی نقاط ضعف و قوت یک،کسب وکار و سازمان و ارائه راهکارهای ترمیمی و درمانی باید بر مبنای یک چارچوپ و مدل عملکرد سازمانی باشد.یکی از مطرح ترین مدل ها در این خصوص،مدل سازمانی شش جعبه ای وایزبورد می باشد.باتوجه به اینکه طیف گسترده ای از ابزارها برای عارضه یابی،کسب وکار و سازمانی در دسترس می باشند،مدل وایزبورد به خاطر سادگی وکاربرد آن به طور گسترده استفاده می شود.
با این تعریف،عارضه یابی راهی است برای بررسی یک سازمان به منظور تعیین شکاف موجود و یا واریانس(اختلاف) بین چیست و چه باید،می باشد.علاوه بر این شکاف(فاصله)و یا واریانس مشخص می شوند و سپس در رابطه با اجرای برنامه ها در صورت نیاز،به اولویت بندی اصلاح واریانس ها پرداخته می شود.عارضه یابی به فعالان توسعه سازمان و اعضای سازمان مشتری کمک میکند تا مسائل سازمانی که باید روی آنها متمرکز شوند را تعین کنند. هم چنین نحوه گردآوری و تحلیل داده ها را تعیین کرده و نشان میدهد که چگونه برای پیشبرد گامهای عملیاتی حاصل از عارضه یابی با یکدیگر همکاری کنند .در یک سازمان ممکن است اعضای آن رفتارهایی را انجام دهند که با اهداف آن سازمان در تعارض باشد.
این رفتارها مشکل نیستند بلکه نشانه اند. نشانه هایی که در یک سیستم سازمانی به واسطه وجود برخی از ناهنجاریها آشکار میشوند.با استفاده از مدل شش بعدی مشکلات سازمان شناسایی شده و کیفیت آن بهبود می یابد. تعالی سازمان ها، به میزان توانمندی آن ها در دستیابی به نتایج و اهداف سازمان که در راستای نیازهای ذی نفعان، از قبل تعریف و برنامه ریزی شده است و تلاشی که در جهت حفظ، تداوم و بهبود آن نتایج به عمل می آورند، بستگی دارد. تعالی سازمانی یک برداشت نظری و تئوریکی نیست، بلکه بدست آوردن و ارائه نتایج ملموس و قابل مشاهده ای است که مبتی بر شواهد بوده، پایداری و دوام داشته باشد. این ابزار عملیاتی قوی می تواند برای مقاصد مختلفی توسط سازمان ها بکار گرفته شود.
برای مشاوره در هریک از قدمهای تاسیس و راه اندازی کسب و کار خود با کارشناسان ما جهت بهرمندی از مشاوران متخصص تماس بگیرید .
و یا فرم زیر را پر کنید.
فرم مشاوره کسب و کار
درخواست خودتان را جهت ارائه خدمات بالا از طریق فرم زیر ارسال بفرمایید